PENTINKULMAN PÄIVÄT 2019

Pentinkulman kirjallisuuspäivät pidettiin vuonna 2019 42. kerran Urjalassa. Tapahtumaviikko sijoittui aikavälille 28.7.–4.8.2019. Vuoden teema oli lihan ilot, jota päivien ohjelmassa käsiteltiin monipuolisesti useasta näkökulmasta.  Ohjelma sisälsi kirjailijavierailuja, puheita, keskusteluja, musiikki- ja teatteriesityksiä sekä kursseja ja seminaareja. Tapahtumassa vieraili vuonna 2019 noin 2000 kirjallisuuden ystävää, mitä voi pitää erinomaisena kävijämääränä ja tapahtuma onnistui hyvin niin ohjelmasisällön kuin talouden puolesta.

Tapahtuma alkoi digitaalisilla avajaisilla sunnuntaina 28.7. 2019, jolloin Pentinkulman päivien somekanavilla virtasi urjalalaisia rakkaustarinoita, runovideoita sekä kirjailijoiden mietteitä vuoden teemasta eli lihan iloista. Ihmisten ajatuksia rakkaudesta oli heinäkuun aikana kerätty rakkauskirjelaatikkoon Urjalan torilla sekä kahvila Rotinassa. Kirjelaatikkoon oli kirjoitettu niin rakkausmuistoja, ajatuksia rakkauden olomuodoista kuin nimettömiä rakkauskirjeitäkin. Avajaistapahtuman somevirrassa osa tarinoista oli luettavissa, osasta oli tehty lyhyitä videoteoksia.

Maanantaina 29.7.2019 poljettiin Venlan perinteinen pyöräretki, joka vei osallistujat Pentinkulman maisemiin. Tiistaina Urjalan kirjastolla pidettiin satupaja, jossa kirjoitettiin ja askarreltiin Elina Sallisen ja Laura Jalosen johdolla. Keskiviikkona 31.7. 2019 Säätiötalolla oli Ruumis tulessa, eroottisen runon iltamat, joissa muusikko, laulaja Mikael Saari esitti kauneimpia rakkauslauluja. Runoilijat Sinikka Vuola ja Tomi Kontio lausuivat kirjoittamiaan eroottisia, rakkausaiheisia runoja.

Torstaina 1.8. 2019 Säätiötalolla pidettiin Seniorisoppa-tapahtuma, jossa muusikko, näyttelijä Merja Larivaara tarinoi ja musisoi yhdessä säestäjän kanssa. Lopuksi vinkattiin ajankohtaisia teoksia ja puhuttiin äänikirjoista. Torstaina illalla yhtenäiskoululla pohdittiin kirjailija Laura Lindstedin ja kirjailija-professori Jaakko Hämeen-Anttilan sekä professori Sanna Karkulehdon kanssa miten halun saa sanoittaa. Kirjailijat keskustelivat erotiikasta ja rakkaudesta kirjoissa. He pohtivat, miten lihan iloista kirjoitettiin ennen ja miten nyt ja miltä tuntuu kirjoittaa ja lukea eroottista tekstiä.

Illan huipensi Merja Larivaara ja orkesterin konsertti Nainen – aina parhaassa iässä, jossa kuultiin lauluja ja tarinoita rakkaudesta, pettymyksestä, kateudesta ja intohimosta.

Perjantaina 2.8.2019 kahvila Onnellisessa runousaamiaisella Tomi Pulkkinen Trio esitti täydelle ravintolalle lordi Byronin intohimoisia runoja ja viulumusiikin säestämänä. Kirjatorilla rikoskirjailijat Leena Lehtolainen ja Christian Rönnbacka, kirjailija Kristiina Vuori ja ruokakirjailija Arja Hopsu-Neuvonen kertoivat työstään ja kirjoistaan. Heitä haastatteli FT Outi Oja ja kirjailija Terhi Rannela. Perjantaina ilalla Säätiötalolla Suuressa valheillassa mentalisti-taikuri Pete Poskiparta ja tutkija Anu Ojaranta, jotka molemmat ovat kirjoittaneet teokset valheista ja huijaamisesta, keskustelivat kirjailija Niina Revon johdolla valheista ja lihan ilojen kääntöpuolesta. Mihin jatkuva talouskasvun ihannointi tai tehotuotettu karjatalous on meidät johdattanut? Mitä tarkoittaa ”totuuden jälkeinen aika”? Illan päätteeksi nähtiin Poskiparran mentalismiesitys.

Lauantaina 3.8. 2019 pidettiin upea Kirjan juhla, jossa puhuivat kirjailijat Anna-Leena Härkönen, Riku Korhonen ja Karo Hämäläinen lihan iloista kukin omasta näkökulmastaan. Kirjan juhlan päätteeksi nähtiin Marja-Leena Koukin ja Mira Kivilän esitys Rosa Liksomin naiset. Humoristisessa monologiesityksessä Kouki ja Kivilä tekivät toistakymmentä erilaista, hulvatonta hahmoa.

Pentinkulman päivien päätöspäivänä sunnuntaina 4.8.2019 kuultiin Urjalan kirkossa Waltteri Torikan konsertti, joka keräsi kirkon täyteen kuulijoita.

Sunnuntaina kierrettiin myös perinteinen draamallinen kierros Urjalan oppaiden kanssa Pentinkulman kansallismaisemassa. 

E80-esikoiskirjailijaseminaari keräsi Urjalaan Nuutajärven lasikylään 12 esikoiskirjailijaa. Heidän tutoreinaan toimivat kirjallisuuden tutkija, tohtori Maria Laakso, kirjailija, toimittaja Erkka Mykkänen ja kirjailija, kirjoittajakouluttaja Taija Tuominen. Tapahtumapaikka oli Nuutajärven lasikylä.  E80-esikoiskirjailijaseminaariin vuonna 2019 valittujen kirjailijoiden teoksissa korostuivat yksilön ja muuttuvan yhteiskunnan hankala suhde, muistot ja matkanteko. Osallistujat valittiin yli kolmenkymmenen seminaariin hakeneen kiinnostavan esikoiskirjailijan joukosta. Valituksi tulleista kolme oli runoilijoita, yksi esseisti ja kahdeksan prosaisteja. Edustettuna olivat niin pienet kuin suuret kustantamot.

Osallistujat olivat:

Sami Aleksi Hakkarainen: Nescitus (Osuuskumma)
Katja Kärki: Jumalan huone (Bazar)
Annariitta Linjama: Kädet, joiden kautta olen kulkenut (Kaarinan kaupunki)
Ilkka Luukkonen: Kongolainen kampa (Otava)
Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet (Otava)
Tuukka Pietarinen: Yksin ja toisin (WSOY)
Pontus Purokuru: Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi (Kosmos)
Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus)
Jouni Teittinen: Sydäntasku (Poesia)
Leo Torvalds: Olin tosiaan onnellinen (Teos)
Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi)
Aino Vähäpesola: Onnenkissa (Kosmos)

Kirjailijaliiton edustajana paikalla vieraili kirjailija J.P. Koskinen. Tapahtumat järjestivät Väinö Linnan seura ja Urjalan kunta yhteistyössä Hämeen kesäyliopiston kanssa. Seminaari onnistui hyvin ja sai hyvää palautetta.

Tekstistä kirjaksi –työpajassa (to–la) suunniteltiin jälleen oman kaunokirjallisen teoksen julkaisemista. Ohjaajina toimivat kirjoittajaohjaaja Niina Hakalahti, kirjallisuudentutkija-kriitikko Sanna Nyqvist ja kustantaja Anna-Riikka Carlson (Wsoy) sekä Ntamon kustantaja Jaakko Tuusvuori. Työpaja toteutettiin yhteistyössä Hämeen kesäyliopiston kanssa.

Luovan kirjoittamisen paja Väinö Linnan maisemissa (la–su) keräsi kirjoittajia ympäri Suomen. Pajassa kehitettiin omaa kirjallista ilmaisua ja kirjallisuuselämän tuntemusta luentojen, kirjoitusharjoitusten ja palautekeskustelujen avulla. Kurssilaiset osallistuivat myös Pentinkulman päivien tilaisuuksiin. Ohjaajana toimi kirjailija, sanataideopettaja Niina Hakalahti. Työpaja järjestettiin yhteistyössä Hämeen kesäyliopiston kanssa.

Urjalankylän koulumaassa järjestettiin (to–pe) kirjoittajaleiri 13–17-vuotiaille nuorille yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Leirillä kirjoitettiin runoja ja tarinoita ja seikkailtiin erilaisten kirjoitustapojen viidakossa. Ohjaajana toimi Minna Autio.

Nuorten kirjoittajaleirin veteraanien tapaaminen järjestettiin jo 23. kerran. Se tapahtui Pentinkulman motellilla 12. –13.8.2019. Vetäjänä kuudelle kirjoittajalle toimi kirjailija, kirjoittajakouluttaja Taija Tuominen.