Pentinkulman päivät

Kirjallisuusfestivaali Urjalassa.
Vuoden 2024 teemana on Totuus.
Tapahtuma järjestetään 2.-3.8.2024. Pentinkulman päivien ohjelma julkaistaan kevättalven aikana.

TUNTEMATON-KIRJALLISUUSILTA TAMPEREELLA pääkirjasto Metson Lehmus-salissa ti 16.4.2024 klo 18-19.30. Tervetuloa!

PIRKKALAISKIRJAILIJOIDEN ROOSALUPI: TUNTEMATON-KIRJALLISUUSILTA TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSON LEHMUS-SALISSA 

ti 16.4.2024 klo 18-19.30

Tuntemattoman sotilaan julkaisusta on kulunut 70 vuotta. Tule kuulemaan, mitä ajatuksia teos sodan ja rauhan kuvauksineen herättää nykypäivän kontekstissa. Millaisia sovituksia teoksesta on viime aikoina tehty? Miten Väinö Linnan henkinen perintö yhä elää?

Illan aikana kuullaan puheenvuorot kolmelta asiantuntijalta: Maria Laakso, Markku Soikkeli ja Yrjö Varpio lähestyvät Tuntematonta sotilasta eri näkökulmista ja vastaavat yleisökysymyksiin.

Pirkkalaiskirjailijoiden ja Pentinkulman päivien yhdessä tuottama tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Tervetuloa!

Aikaa tapahtuman alkuun:

  

Tervetuloa kirjallisuusfestivaalille!

Pentinkulman kirjallisuuspäivien teema vuonna 2024 on Totuus. Ajassa, jota elämme, on runsaasti uhkakuvia. Uutiset kertovat totuuteen pyrkiviä tulkintoja siitä, mitä tapahtuu nyt. Taide luo nykyhetkelle perspektiiviä, kyseenalaistaa totena esitettyä, luo merkityksiä. Kirjailijat ovat kautta aikojen havainnoineet maailmaa tarkasti ja ikuistaneet näkemyksensä teoksiinsa. Poliitikot elävät tapahtumien kuumassa keskipisteessä ja pitkään mukana olleet ovat nähneet maailman muuttuvan moneen kertaan.

Kesän 2024 Pentinkulman päivillä totuutta tarkastellaan monesta eri näkökulmasta. Festivaalin ohjelma julkaistaan huhtikuun lopulla.

***

Tuntemattoman sotilaan julkaisusta on kulunut 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Pentinkulman päivät järjestää yhdessä Pirkkalaiskirjailijoiden kanssa Tuntematon-teemaisen Roosalupi-kirjallisuusillan Tampereella pääkirjasto Metson Lehmus-salissa ti 16.4.2024 klo 18-19.30:

TUNTEMATON (pääkirjasto Metso, Tampere, Lehmus-sali, ti 16.4. klo 18-19.30)

Tuntemattoman sotilaan julkaisusta on kulunut 70 vuotta. Mitä ajatuksia teos sodan ja rauhan kuvauksineen herättää nykypäivän kontekstissa? Millaisia sovituksia teoksesta on viime aikoina tehty? Miten Väinö Linnan henkinen perintö yhä elää?

Illan aikana kuullaan puheenvuorot kolmelta asiantuntijalta: Maria Laakso, Markku Soikkeli ja Yrjö Varpio lähestyvät Tuntematonta sotilasta eri näkökulmista ja vastaavat yleisökysymyksiin.

Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Tervetuloa!

Esiintyjät:

Maria Laakso on tamperelainen kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija. Hän on tutkinut Väinö Linnan vaikutusta nykykulttuuriin ja toimittanut kirjan Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon (WSOY, 2020). Kuva: Jonne Renvall – Tampereen yliopisto.

Markku Soikkeli on elokuviin erikoistunut kirjailija, teatteriin erikoistunut esseisti ja sotakuvauksiin erikoistunut tutkija. Hänen tekeillä oleva tietokirjansa käsittelee väkivallan estetiikkaa sotakirjallisuudessa. 

Yrjö Varpio toimi Suomen kirjallisuuden professorina Tampereen yliopistossa 1980‒2002. Kirjallisuuden opintoja Jyväskylän, Bochumin ja Tampereen yliopistoissa. Kuului Väinö Linnan ystäväpiiriin. Sukuhistoria Vasiljeffit (2013) palkittiin vuoden parhaana suomalaisena sukukirjana. Sai teoksesta Väinö Linnan elämä(2006) Kalevi Sorsa -säätiön ensimmäisen kulttuuripalkinnon 2020. Viimeisin teos Alex Matsonin elämäkerta Elää, kokea, ymmärtää (2023).

Vuoden 2023 Pentinkulman päivien videokooste

Järjestäjät

Pentinkulman päiviä järjestävät Väinö Linnan seura ja Urjalan kunta yhteistyössä eri tahojen kanssa.