Ohjelma 2022

Ohjelma 2022

Vuonna 2022 Pentinkulman päivien teemana on ”Kerran elämässä”. Tapahtumassa puhutaan elämäntarinoista, rajuistakin ratkaisuista ja isoista, elämän mullistavista kokemuksista. Kiehtovaan teemaan saatiin sykäys Urjalan Sanomien yleisökyselystä, jossa kartoitettiin toiveita Pentinkulman päivien tulevista aiheista.

Jo 44. kerran Väinö Linnan syntymäkunnassa Urjalassa järjestettävän kirjallisuustapahtuman keskusteluissa kysytään muun muassa mikä elämässä on merkittävää, mistä rohkeus tehdä ratkaisuja löytyy ja voiko vaikenemisen muurin murtaa. Esiintyjiksi, haastateltaviksi ja puhujiksi on kutsuttu kirjailijoita ja taiteilijoita, joiden teoksissa nousevat esiin syntymä, kuolema ja ne isot asiat ja käännekohdat, joita tapahtuu näiden kahden ääripään välissä.

Pentinkulman päivät rakentuu kirjailijavierailuista, punnitusta puheesta, elämyksellisistä musiikki- ja teatteriesityksistä, kirjoittajakursseista ja monipuolisesta oheisohjelmasta. Tänä vuonna tapahtumassa on myös erityisesti lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.

Tärkeä osa Pentinkulman päiviä on myös E80-esikoiskirjailijaseminaari, johon osallistuu 12 juuri esikoisteoksensa julkaissutta kirjailijaa. Nämä kirjailijat esitellään yleisölle lauantain paneelikeskustelussa.

Liput myynnissä: PENTINKULMAN PÄIVÄT 2022 – osta viralliset liput | lippu.fi

PERJANTAI 5.8.2022

Maria Mustranta. Kuvaaja Veikko Somerpuro.
Laura Manninen. Kuvaaja Niclas Mäkelä
Kirjailija Selja Ahava
Selja Ahava. Kuva Selja Ahava.
Näytelijä Petriikka Pohjanheimo
Näyttelijä Petriikka Pohjanheimo

KIRJATORI (Kunnantalon edusta, Tampereentie 6, Urjala), vapaa pääsy    

10.00– 10.10 Sanataide- ja ääniteos Maria Mustrannan romaanista Äidin tehtävä ja Laura Mannisen romaanista Viimeinen sulkee verhot. Esiintyjinä Mustranta, Manninen ja muusikko Tommi Takkunen.

”Katkelmat Maria Mustrannan romaanista Äidin tehtävä ja Laura Mannisen romaanista Viimeinen sulkee verhot käyvät dialogia keskenään ja akustisen kitaran kanssa. Esitys yhdistää kahden romaanin teemoja: vastuu omista perheenjäsenistä, rakkauden rajat, sukupuoliroolit, rikos ja julkisuus.”

10.10– 10.40 Maria Mustranta Laura Mannisen haastattelussa. Mustrannan runsaasti huomiota ja kiitosta saanut toinen romaani Äidin tehtävä on psykologinen trilleri vanhemman vastuusta. ”Mihin ikinä lapsi päätyykään, hän vetää sinne vanhempansa.”

10.40– 11.10 Laura Manninen Maria Mustrannan haastattelussa. Mannisen oivaltava romaani Viimeinen sulkee verhot kääntää roolit raikkaasti päälaelleen: mitä tapahtuu, kun lapset laitetaan laitokseen ja vanhukset hoidetaan kotona? ”Kerran elämässä olemme lapsia, kerran elämässä aikuisia.”

11.10– 11.25 Selja Ahava puhuu romaanistaan Nainen joka rakasti hyönteisiä. Kiitetyn ja palkitun Selja Ahavan neljäs romaani kertoo Marian matkan 1600-luvun noitavainoista nykypäivän Berliiniin. Niin kuin hyönteiset läpikäyvät muodonmuutoksen, myös Maria muuntuu ajassa ja elää lupia kyselemättä 370 vuotta.

11.25– 12.00 Petriikka Pohjanheimon Ahavan romaanista tehty monologi Toukka-akka. Luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merianin (1647-1717) henkilöstä ammentava monologi tuo eteemme hyönteisiä tarkkailevan ja havaintojensa kautta elämän alkua, loppua ja muuttuvaisuutta pohtivan Marian.           


Runoilija Susinukke Kosola
Susinukke Kosola. Kuvaaja Alek Talve
Aura Nurmi: Kuvaaja Jonne Räsänen

RUNOA LASIN ÄÄRELLÄ (Nuutajärven lasikylä, ravintola Pruuki Bistro, Pruukinraitti 15, Nuutajärvi)

Liput 16,50 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi)          

19.00                Intiimissä ja tunnelmallisessa iltatapahtumassa runojaan esittävät Suomen kirkkaimmat nuoret runoilijat ja lavarunouden tähdet Aura Nurmi ja Susinukke Kosola. (Runo-osuuden kesto n. 1 h)

“On ikiaikainen kysymys, onko elämän ydin sen ainutlaatuisissa hetkissä, toistumattomissa tapahtumissa, vaiko sittenkin sen jokapäiväisessä toistossa, roskien viemisessä ja aamukusessa. Esitykseni ei vastaa tähän, mutta tislaa ainutlaatuisia runoja jokapäiväisyyden pohjamudasta. Se on se kompromissi, jonka ansaitsemme.” (Susinukke Kosola).

Osta liput logo

LAUANTAI 6.8.2022

LASTEN PENTTARIT (Yhtenäiskoulu, Urjalantie 37, Urjala), vapaa pääsy   

10.00-12.30     Lasten Penttareilla on luvassa mm. sanataidepajoja, ilmaisia lettuja, pomppulinna ja sanaseikkailu-temppurata. Lue tarkempi ohjelma täältä


E80-ESIKOISKIRJALIJOIDEN PANEELIKESKUSTELU (Yhtenäiskoulu, Urjalantie 37, Urjala), vapaa pääsy        

11.30-13.00     Vuoden 2022 E80-seminaarin osallistuvat 12 esikoiskirjailijaa keskustelevat seminaarin vetäjien Taija Tuomisen, Erkka Mykkäsen ja Maria Laakson johdolla kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta. Katso kaikki esikoiskirjailijat täältä


Kirjailija Satu Rämö
Satu Rämö. Kuvaaja Bjorgvin Hilmarsson
Kirjailija Laura Malmivaara
Laura Malmivaara. Kuvaaja Sanna Lehto
Mika Aaltola
Mika Aaltola. Kuva Ulkopoliittinen instituutti.
Kaprolla on asiaa mainoskuva, jossa koira ja taustalla talo. Teksti Karpolla on asiaa.
Kirjailija Ahti Jokinen
Ahti Jokinen

KIRJAN JUHLA (Yhtenäiskoulu, Urjalantie 37, Urjala),

Liput 22,00 € (sis. väliaikatarjoilun) + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi)                        

14.00-15.00         

Kirjailija Satu Rämö

”Jokaisen on silloin tällöin kosketettava perustaa, joka pitää omaa elämää pystyssä. Minun oma pystyssä pitävä voimani on muutos. Kun tekee mieli sahata uusi reikä seinään, ei auta kuin ottaa saha käteen.  Epäilin fiktion kirjoittamisen järkevyyttä pitkään. Osaisinko? Uskaltaisinko? Minne ihmeeseen se minut veisi? Lopulta uskalsin tarttua sahaan ja kurkistin!” (Satu Rämö)

Kirjailija, taitelija Laura Malmivaara

“Sanojen voima on aina kiehtonut minua. On uskallettava valita ihan omat sanat ja sanoa ne ääneen. Tai kirjoittaa. Sen jälkeen sitä huomaa ettei paluuta ole.” (Laura Malmivaara)

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola

Ulkopoliittisen instituutin johtaja, tutkija Mika Aaltola puhuu nykyajan haasteista ja Suomen asemasta muuttuvassa Euroopassa.

15.00-15.30     Kahvitauko

15.30-16.05     Karpolla on asiaa -esitys

Kun tavallinen ihminen haluaa – ja saa – kerran elämässä äänensä kuuluviin, niin avuksi rientää Hannu Karpo! Elämän eteen tuomia ristiriitoja ei pelätä tai väistetä – ne nostetaan käsittelyyn. Puhutaan asiaa ja täydellä sydämellä. Urjalassa esityksestä nähdään otteita. Ohjaaja Kristian Smeds, näyttelijät Inkeri Hyvönen, Nicklas Pohjola, Suvi Blick ja Hilma Kotkaniemi.

Karpolla on asiaa -esityksen ensi-ilta oli 7.10.2021. Esityksen tuotanto Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Kotkan Kaupunginteatteri

16.10-16.40     Näyttelijä, taiteilija Ahti Jokinen tulkitsee meille tämän erityisen ajan henkeen sopivia musiikkikappaleita musiikkikappaleita yhdessä pianisti, haitaristi Vesa Tuomen ja viulistin kanssa.

Osta liput logo

Topi Saha. Kuvaaja Tero Ahonen.
Artisti Kauko Röyhkä
Kauko Röyhkä. Kuvaaja Olga Välimaa.

PENTTARIKLUBI (Honkolan kartano, Kartanokuja 78, Honkola).

Liput 22,00 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi)          

klo 19-23.30 Yleisölle harvoin avoinna oleva Honkolan kartanon mailla, vanhassa upeasti remontoidussa Valkoisen navetan ylisillä nautitaan suomalaisesta kesäillasta, musiikista ja laadukkaasta ruuasta. Esiintyjinä Topi Saha ja Kauko Röyhkä, ravintolatuotteista vastaa huipputiimi Sylvi PopUp feat. ChefSanteri Vuosara ja Ida Ritari. Yhteistyössä Hongola Gård. Lue lisää.

Osta liput logo

SUNNUNTAI 7.8.2022

DRAAMAKIERROS VÄINÖ LINNAN JALANJÄLJISSÄ, lähtö Matkahuollolta (Tampereentie 4),

Liput 22,00 € (sis. kahvitarjoilun)  + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi)                    

10.00-12.30 Urjalan matkaoppaiden opastama bussikierros Väinö Linnan reitin maisemiin. Kierros sisältää myös kahvihetken Koskelassa ja Urjalan näytelmäpiirin lyhyen draamaesityksen. (Liput myynnissä ennakkoon lippu.fi ja ravintola Onnellinen)

Osta liput logo

Jukka Viikilä
Jukka Viikilä. Kuvaaja Jonne Räsänen.
Taiteilija Martti Suosalo
Martti Suosalo. Kuvaaja Heidi Piiroinen
Johanna Venho
Johanna Venho. Kuvaaja Heli Sorjonen

KERRAN ELÄMÄSSÄ, Yhtenäiskoulu (Urjalantie 37, Urjala),

Liput 16,50 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi) 

Kerran elämässä + Kepeä elämäni 22,00 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi) 

14.00-14.45     Jukka Viikilä Taivaallinen vastaanotto. Haastattelijana Johanna Venho.

Kirjailija Jukka Viikilä on voittanut viimeisten vuosien aikana Finlandian –palkinnon – ei vain kerran vaan peräti kaksi kertaa! Hänen voitokas teoksensa Taivaallinen vastaanotto on kirjoitettu avosydänleikkauksesta toipumisen aikana ja kirjailija on sanonut työn olleen hänelle avain toipumiseen ja ovi uuteen.

14.45-15.15     Tauko, kahvio avoinna

15.15-16.00     Martti Suosalo, Tähänastinen elämä. Haastattelijana Johanna Venho.

Martti Suosalo on näyttelijä, joka täyttää niin elokuva- kuin teatterikatsomot. Kirjailija Johanna Venho on vanginnut elämäkertaan Suosalon persoonallisen tavan katsoa maailmaa, ihmettelyn taidon, jota Martti ei ole kadottanut lapsuusvuosiensa jälkeen.

16.00-17.00     Kahvio avoinna

Näyttelijät Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Pekka Heikkinen esittävät Sirkka Turkan runoja. Kuulijoilla on mahdollisuus kertoa, minkä Turkan runoista haluavat kuulla. Oman runotoiveensa voi tuoda suoraan paikan päälle.

Osta liput logo

Miiko Nousiainen
Miiko Toiviainen. Kuvaaja Timo Suutarinen

KEPEÄ ELÄMÄNI, Yhtenäiskoulu (Urjalantie 37, Urjala)

Liput 16,50 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi) 

Kerran elämässä + Kepeä elämäni 22,50 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi) 

17.00-18.00     Miiko Toiviainen, Kepeä elämäni -monologi

Vuoden monologina palkittu Kepeä elämäni on omakohtainen, runollinen, laulullinen, vastaansanomaton ja pohjattoman leikkisä esitys siitä, miten transtausta voi kääntyä voimavaraksi ja onnellisuuden lähteeksi. Nuoren, suureen suosioon nousseen näyttelijä Miiko Toiviaisen omaelämäkerrallinen esitys ei jätä kylmäksi vaan naurattaa ja koskettaa.

Osta liput logo