Kirjan juhla – lauantai 1.8.

Tilaisuuden kummisponsorina toimii

14.00–17.00 Urjalan yhtenäiskoulun auditorio

Kirjan juhlan avaa Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala. Hän välittää myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen.

Juhlapuhujat:

Professori Jyrki Nummi: “Tavoitteena menestys – Väinö Linnan tie kansalliskirjailijaksi”
Jyrki Nummi on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori, joka on kirjoittanut lukuisia tutkielmia Väinö Linnan tuotannosta, muun muassa Jalon kansan parhaat voimat. Kansalliset kuvat ja Väinö Linnan romaanit Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla (1993). Hän on Väinö Linnan Valitut teokset (2000) -toimituskunnan jäsen sekä toimittaja elokuussa 2020 ilmestyvässä kokomaateoksessa Tunnettu ja tuntematon Väinö Linna (WSOY)

Kirjailija, tutkija Anna Kortelainen: “Tuntemattomat äänet – pääsikö sota-ajan ihminen yllättämään eliitin?”
Anna Kortelainen on helsinkiläinen kirjailija ja taidehistorioitsija. Hän on kirjoittanut parikymmentä tietoteosta ja hänen kolmas romaaninsa ilmestyy syyskuussa. Puhe pohjautuu hänen ajatuksiinsa Linnan Tuntemattomasta sotilaasta sekä hänen tutkimusprojektiinsa sota-ajan salaisesta mielialatiedustelusta (näyttely Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa 30.8. asti, julkaisu ilmestyi Tammen kustantamana 2019: Kortelainen-Honkaniemi-Koskinen-Selkokari-Tepora: Mieliala – Helsinki 1939–1945).

Kirjailija, kouluttaja Taija Tuominen: “Minä, kuningaskobra ja Pentinkulma”

Taija Tuominen on kirjailija ja kirjoittajakouluttaja. Hänen teoksensa Tiikerihai ja Kuningaskobra kuvaavat raskaan lapsuuden jälkeistä selviämistä kaunokirjallisuuden keinoin ja ovat väkeviä tarinoita kirjoittamisen voimasta. Tuominen on julkaissut myös kirjoittamisoppaita ja tietokirjallisuutta. Tuominen on pitkäaikainen Pentinkulman kävijä ja ystävä ja muiden rooliensa ohessa yksi legendaarisen E80-esikoiskirjailijaseminaarin pitkäaikaisista vetäjistä.

15.00–15.45 Kahvitauko, tarjolla Väinö Linnan nimikkoleivoksia!

15.45–16.30 Teatteriesitys live ensi-ilta: Toinen Tuntematon – Tuntemattoman sotilaan naiset

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on se kertomus sodasta, jonka suomalaiset tuntevat ja tunnistavat omakseen. Vaan millaisia ovat sota-ajan tarinat, kun ne kerrotaan naisten silmin? Kuinka kotirintamalla pärjättiin?

Toinen tuntematon -näytelmä perustuu samannimiseen vuonna 2017 ilmestyneeseen novellikokoelmaan. Siinä 20 kirjailijaa kertoi kukin tarinan Linnan romaanin naishenkilöiden silmin nähtynä. Mukana on tunnettuja nykykirjailijoita Katja Ketusta Tuomas Kyröön ja Tommi Kinnusesta Riikka Pulkkiseen.

Näytelmän ovat tuottaneet yhteistyössä Pentinkulman päivät, Väinö Linnan seura ja Turun Kaupunginteatteri.

Ohjaus ja dramatisointi Satu Rasila.

Näyttelijät: Kirsi Tarvainen ja Pihla Maalismaa.


Liput:

25 €/hlö (+ käsittelykulut)

Lippujen osto joko Urjalan kirjastosta (31.7.klo 15 asti. Huom. käteinen ja tasaraha!) tai lippu.fi-palvelusta.

Urjalan yhtenäiskoulu:
Urjalantie 37
tarkka sijainti