KIRJAILIJABLOGI: Kuolemankello tikittää

Mia Myllymäki: Väkevä mieli (Osuuskumma 2017)

Yhteisöä riivaava virus. Outoja kuolemantapauksia. Rakkautta. Mustasukkaisuutta. Korventavaa kunnianhimoa. Joukkomurha.

Väkevä mieli on kirja Komanosta, jonka muutamaan sukuhaaraan tahi heimoon kuuluvat ihmiset on sairastuttanut puutiaisten levittämä virus. Tilanne on huono ja lääkkeiden syöminen ihmisten arkipäivää. Yhä uusia ja parempia lääkkeitä kehitellään kuumeisella kiireellä.

Kirjan alussa nuori nainen Kefa ja nuori mies Jermigo palaavat koulunpenkiltä Komanoon. Jermigo pestataan sairaalaan töihin lääkkeidenkehittelytiimiin, jossa työskentelevät kunnianhimoinen lääkäri Olaus Atassalem ja Kristin. Samassa tiimissä on aiemmin työskennellyt myös Argendo, Jermigon veli, joka tarinan alkaessa on jo kuollut. Kefa ei löydä töitä ja hänen äitinsä painostaa ratkaisuksi avioliittoa Jermigon kanssa. Tämä ratkaisu ei Kefaa kuitenkaan houkuta.

Muita keskeisiä henkilöitä kirjassa ovat epäilyttävää mainetta nauttiva rikas Lenti, Jermigon veli hänkin, sekä Arvid, Kefan ystävä, joka käyttäytyy yhä sekavammin, saa muistikatkoksia ja vaikuttaa harhaiselta. Tarina kerrotaan Kefan, Lentin ja Olauksen näkökulmasta.

Tarinan edetessä kaikkien henkilöiden tarinat kietoutuvat yhä tiiviimmin toisiinsa. Kuolemankello tikittää: Olauksen tyttö voi yhä huonommin, samoin Arvid. Milloin uusi, parempi lääke saadaan valmiiksi? On kuin Komanoa riivaisi kirous: ensin kylältä löytyy yksi kuollut ihminen, sitten toinen, ja tapahtuupa vielä joukkosurma. Kuka tai mikä ihmisiä tappaa ja minkä takia? Mistä ihmisten selittämättömät ja kummalliset oireet oikein johtuvat?  Entä Lenti, johon Jermigon kanssa seurusteleva Kefa tuntee vetoa, onko hän yhtä moraaliton kuin maineensa? Mistä hänen rahansa tulevat? Entä rakkaus, jota Lenti sanoo tuntevansa Kefaa kohtaan, onko se todellista?

Myllymäen dystopia on jännityskertomus ja rakkaustarina. Sen juonesta ei tässä kannata paljastaa enempää yksityiskohtia, jotta lukijan olisi mahdollista itse löytää ja yllättyä.

Kirjan yhtymäkohdista tähän päivään ja maailmaan on kuitenkin turvallista puhua. Ensinnäkin puutiaiset. Kirjan viruskatastrofi on täysin kuviteltavissa oleva mahdollinen maailma, ovathan punkit jo nyt, ilmaston lämpenemisen seurauksena, moninkertaistaneet määräänsä. Lääkekehittely on korvaamattoman tärkeää, ja vaarallista – eikä vain Komanossa vaan kaikkialla. Kirjassa nousevat esiin myös sukujuuret syrjinnän ja vainon ja monenlaisen muunkin problematiikan aiheuttajina.

Myllymäen kirja on kiehtovaa luettavaa. Teeman tasolla se herättää ajatuksia ilmastonmuutoksen moninaisista seurauksista ja tarinan tasolla laittaa lukijan miettimään loppuun saakka, mikä on totta, mikä valhetta, ovatko ihmiset sitä, miltä näyttävät vai kenties jotakin aivan muuta. Sydäntä särkee tosiasia, ettei sekään, joka haluaisi tehdä hyvää, välttämättä voi ympärillään jyllääville voimille mitään.

Kiitos ajatuksia herättävästä kirjasta Mia.

Niina Repo

Kirjoittaja on kirjailija ja Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja.