KIRJAILIJABLOGI: Supikoira perhe-elämässä

Riina Paasonen: Kaikki minkä menetimme
Romaani, 261 s.
Minerva 2017

Riina Paasosen esikoisteos Kaikki minkä menetimme on huumorin ja draaman makusekoitus, jossa on teelusikallinen absurdiutta ja hyppysellinen seksuaalisuutta. Romaanin päähenkilö on avioliitossaan hellyyttä ja läheisyyttä kaipaava keski-ikäinen Johannes. Hänen vaimonsa, Orvokki, on enemmän kiinnostunut uudesta tatuoinnistaan kuin heidän avioliitostaan, ja juuri aikuiseksi kasvaneet lapsetkin, Aura ja Arvi, tuntuvat Johannekselle etäisiltä.

Mihin häntä enää tarvittiin? Aura pärjäsi omillaan. Arvi ei sietänyt häntä. Pojan herkkyys saattoi hyvinkin olla perittyä. Johanneksessa ei ollut miestä edes täyttämään eläimiä. Kyynel pyrki itsepintaisesti esiin ja kutitti hänen silmäkulmassaan.

Lähtölaukauksena romaanille toimii kummallinen kohtaus, jonka jälkeen Johanneksen pihalle ilmestyy supikoira. Tämän myötä mies löytää itselleen jokapäiväistä tekemistä; hän kiintyy talon uuteen eläinvieraaseen.

Henkilöhahmojen välinen vuorovaikutus vangitsee lukijan: kuinka perheenjäsenet kohtaavat toisensa tai jättävät kohtaamatta. Kirjassa seurataan, muuttuuko Orvokin suhde Johannekseen tai tylsistyneen Arvin kiinnostus maailman menoihin. Samalla aikuisesta miehestä nousee eläimen myötä esiin lapsellinen innokkuus:

Harvoin sai todistaa ihmeitä. Pienenä Johannes oli ollut äitinsä kanssa sirkuksessa. Kun esitys oli päättynyt, klovni riisui paitansa ja ryhtyi hankaamaan meikkejä kasvoiltaan. Hän oli katsellut verhon raosta. Taika oli rauennut, eikä se ollut mikään ihme, merkillistä vain. Lapsuudessaan Johannes ei ollut koskaan lakannut toivomasta ihmettä. Ja tässä se nyt oli.

Kaikki minkä menetimme on tarkka kuvaus perhe-elämästä sekä arjen tavallisuudesta ja vaihtelevuudesta. Paasonen vaihtaa näkökulmahahmojensa välillä taitavasti, ja hänen henkilönsä ovat lukijalle hyvin todentuntuisia ja samaistuttavia. Kirjassa jopa supikoiran pitäminen lemmikkinä tuntuu melkein uskottavalta.

Réka Lelkes

Kirjoittaja asuu Itä-Helsingissä ja opiskelee kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa.

Vastaa